Courtesy of Studio Pali Fekete architects

Courtesy of Studio Pali Fekete architects

Courtesy of Studio Pali Fekete architects

Courtesy of Studio Pali Fekete architects

From the architect. A curved sweep of living spaces and a projecting wing of bedrooms embrace a panorama of ocean and mountains.


Courtesy of Studio Pali Fekete architects

Courtesy of Studio Pali Fekete architects

Located in the Pacific Palisades neighborhood of Los Angeles, this residence overlooks the Pacific Ocean and has a backdrop of the Santa Monica mountains. A curved sweep of living spaces and a projecting wing of bedrooms embrace a panorama of these unique ocean and mountain views.


Sections

Sections

Strict viewshed restrictions for maintaining views for neighboring residences resulted in a low slung profile that never exceeds more than fifteen feet. The front façade follows the arc of the street and is further accentuated by a gently rising roof line that anchors the house to the specificity of its site.


Courtesy of Studio Pali Fekete architects

Courtesy of Studio Pali Fekete architects

The street façade of the Ziering Residence is clad in 1×2 Ipe wood rain screen to offer a quiet, unobtrusive face to the neighborhood with strategic slot windows that give glimpses of what lies beyond. The front door and pivoting wall panels transform this façade when opened, presenting views of the interior, the courtyard and the ocean beyond.


Courtesy of Studio Pali Fekete architects

Courtesy of Studio Pali Fekete architects

The courtyard side of the house is an exercise in transparency. Sliding glass panels open up the entire house to the outdoors. A deep overhang offers an interstitial covered area for al fresco living. An open floor plan with the living, dining, parlor and kitchen laid out along a curve with the master suite turning the corner creates a sense of intimacy within the relatively generous accommodations.


Courtesy of Studio Pali Fekete architects

Courtesy of Studio Pali Fekete architects

Finally, the lower level has the family room and kid’s bedrooms, which present a contrasting world of calm and solitude with a sunken courtyard extending the private domain to the exterior.


Street Level Plan

Street Level Plan

Lower / Upper Level plan

Lower / Upper Level plan

What appeared as a closed world opens to reveal a picture of contemporary Southern Californian domesticity.


Courtesy of Studio Pali Fekete architects

Courtesy of Studio Pali Fekete architects

from ArchDaily http://ift.tt/2usuF14
via IFTTT